Sokkoretki 23.8.2022
Tiistaiaamu 23.8.2022,puolipilvistä,tuuli koillisesta,lämpötila noin +10 astetta. Kello 7.20 eläkkeensaajia täynnä oleva linja-auto lähti Huhdista,Huhmarinmäestä ,vuoden toiselle sokkokierrokselle. Auton nokka osoitti kohti Forssaa ja kymppitietä. Forssan jälkeen poikettiin heti Jokioisilla olevaan Jokioisten Leipään aamukahville sämpylän kera. Jokioisista matka jatkui Turun suuntaan ja seuraava pysähdys olikin Lieto. Täällä poikkesimme Liedon kirkon pihaan noin puoli kymmenen aamulla ja täällä Mikko sanoi että katsotaan päästäänkö katsomaan kirkkoa sisältä. Kirkon portilla oli pari henkilöä jotka osoittautuivat Liedon kirkkoherraksi ja Turun hiippakunnan piispaksi. Kirkossa oli alkamassa nimittäin klo 10 kirkkohallituksen täysistunto. No toivotettiinhan meidät tervetulleiksi ja pappi kehoitti ensin katselemaan ja pyysi istumaan ja kertoi kirkon korjauksista.Tämän jälkeen veisattiin vielä virsi 492 Ystävä sä lapsien. Hyvin ehdittiin.
Liedon kirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko joka on rakennettu 1470-1480 luvulla, punatiilinen kuoriosa 1902. Kirkkoon on tehty poikkeuksellinen peruskorjaus,koko tila on ajateltu seurakunnan elämän näkökulmasta. Kirkkoherra Risto Leppänen on kuvannut kirkkoa kahden leivän kirkoksi, jossa sielun leipä ja arkinen leipä kohtaavat samassa tilassa.
Seuraava kohde Hämeen Härkätien varella oleva Liedon Vanhalinnan kartano. Täällä kahden oppaan johdolla kuultiin vanhan muinaislinnan ja kartanon historia ja tehtiin kierros kartanon päärakennuksessa ja tutustuttiin Mauno Wanhalinnan keräämiin museoesineisiin. Aikataulu oli sen verran tiukka että kaikki ei ehtinyt käydä vanhan muinaislinnan laella katsomassa perinnemaisemaa, Hämeen Härkätietä ja Aurajokea.
Seuraavaksi ajettiin Turku -Raisio-Masku ja sitten Kustavin suuntaan. Päädyimme Taivasaloon ja Ketarsalmen kievarin pihaan Saariston Rengastien varrella.Täällä ensin tutustuttiin paikallisen oppaan johdolla Motti nimiseen korsuun joka on valmistunut vuonna 1995. Tämän jälkeen ruokailu kievarissa joka kestitsee 100 vuotta vanhojen graniittiseinien lumoavassa tunnelmassa. Mukava paikka. Lounas seisovasta pöydästä yllätti myönteisesti !
Täältä lähtiessä mentiin Vehmaalta mutkaistatietä Kalantiin ja sieltä Laitilan Kusnin kylään Louhenlinnan tilausravintolaan . Louhenlinnan rakennustyöt aloitettiin 1995 . Pääarkkitehtinä oli toiminut jo luonto jo tuhansia vuosia sitten:linnan seinät eli massiviset kivipaadet on siirtänyt näille sijoilleen jääkausi. Arkkitehti Ilpo Vuorela jatkoi jääkauden töitä. Alkuvuodesta 2010 Louhenlinna remontoitiin perusteellisesti arkkitehti Jouni Leinon johdolla. Täällä juotiin kahvit ja linnan emäntä kertoi linnan rakentamis-ja muutostöistä.
Tunnelma jopa primitiivinen mutta nykyaikaisilla mukavuuksilla varustettu ! Tykkäsin paikasta.
Laitilassa sijaitsevassa Laitilan Mallasjuomatehtaassa piti myös poiketa tankkaamassa muutama saunakalja.
Laitilasta ,Yläneelle Rintalan lammastilalle. Rintalan luomutila sijaitsee Yläneen Keihäskosken kylässä. Anne ja Tapio ovat pitäneet Tapion sukutilaa vuodesta 1982. Lampaiden pito on lähtenyt häälahjaksi saadusta viidestä lampaasta. Aamulla 23.8 .2022 niitä oli Tapion kertoman mukaan 942. Lampaiden rotu on pääasiassa suomenlammas,joukossa myös kainuunharmas. Pellot on ollut luomulla vuodesta 1996 ja lampaat v.2006. Tila tuottaa mm. villaa ja lihajalosteita, markkinointi pääasiassa Turku ja Varsinais-Suomi. Tilalla on tapahtunut useita susivahinkoja ja tilalla on sähköistettyä susiaitaa tällä hetkellä yli kolme kilometriä, sähköinen portti ja jatkuva valvonta vuoden 2021 syyskuussa tapahtuneen susivahingon jälkeen. Sudet pääsivät iskemään lampolaan ja 11 lammasta kuoli,8 sai vammoja ja kolme kolme katosi.
Sitten vaan eteenpäin ja kohti Loimaata ja vielä kerran kahville ja sämpylälle Rico Deliin Loimaan keskustaan. Sen jälkeen kohti Urjalaa.
Reissusta tuli joillekin melkein 14 tunnin reissu. Paikat oli monelle uusia,sää suosi matkalaisia, ruoka ja kahvitaukokohteet hyviä.
Kaunis kiitos Mikolle,Sirkalle ja Atomin Hannulle taas kerran ihan hyvästä reissusta !
V.Vatanen